Saturday, October 9, 2010

Ülesanne 4

Võrdlus

Valisin võrdlemiseks ekraanilugeja ja ekraanisuurendus – need on kaks tarkvara lahendust, mis on mõeldud info väljastuseks. 

Ekraanilugeja

(ingl. k. "screen reader")

 Eenamasti tarkvarasüsteem, mis muudab arvutiekraanile toodava informatsiooni mõneks muuks infoliigiks ja tulemus saadetakse väljundseadmele, kas kõnesüntesaatorile (heliväljund), punktkirjamonitorile või -printerile.

Kuna ekraanilugejal tuleb töötada väga erinevates riist- ja tarkvaralistes keskkondades ning hankida seal infot programmide töö ja nende poolt ekraanil kujutatava kohta, siis selleks, et ekraanilugejat rakendada, peab loetav veebileht vastama ametlikele standarditele. Seetõttu on mitmete võrkude infotöötlus raskendatud. Näiteks on tänapäevased ekraanilugejad täiesti võimetud andma mingit infot töötades Microsofti graafilistes võrgu tööterminalides (sinna saadetakse serverist ainult ekraani pilt ilma taustainfota) ja samuti on tänapäeval suuri probleeme saada nende käsutusse infot Java rakenduste poolt kujutatava kohta, kuna Java multiplatvormilisust taotleva disaini tõttu töötavad selles programmeerimiskeeles kirjutatud rakendused Java virtuaalmasinas ja sealt antakse väga vähe infot välja operatsioonisüsteemi käsutusse. (Räpp 2003)

 Tänapäevastel operatsioonisüsteemidel on olemas ka ekraanilugeja, kuid nende võimsus ja kasutatavus on erinevad - Windows 2000, XP ja Vista sisaldavad küllalt algelist Narratori, samas MacOS X süsteemides sisalduv VoiceOver on tunduvalt võimsam (ELIL). Suur osa on kinnine kommertstarkvara (üks levinuimaid on JAWS), vaba tarkvara peamised esindajad on Emacspeak (erinevatele operatsioonisüsteemidele) ja Speakup (põhiliselt Linuxile) (Kikkas, 2009)

Enamikus uuemates Linuxi variantides on saadaval Orca, mis on eeskätt mõeldud Linuxile, kuid vaba tarkvarana on teda võimalik kohandada ka muudele süsteemidele. Orca on kombineeritud ligipääsulahendus, sisaldades nii ekraanilugejat, kõnesüntesaatorit, punktkirjaliidest (saab ühendada punktkirjamonitoriga) kui ekraaniluupi. (Kikkas, 2009)

 Ekraanisuurendus

(ingl. k. – screen magnifier)

 Vaegnägijatele mõeldud tarkvara, mis kuvab ekraanile luubina toimiva akna ning selle akna ja/või hiirekursori liigutamisel kuvatakse aknas teatud osa ekraanist suurendatuna (tüüpiliselt 2-16 korda) (ELIL). Lisaks sellele saab paremates ekraanisuurendusprogrammides, sõltumata kasutatavast resolutsioonist ning värvisügavusest, muuta kasutatavaid värvilahendusi, asendada mõni ebasobiv värv teisega, muuta pildi kontrastsust ning samas säilitada tähepiirjoonte sujuvus ja piltide välimus (Räpp 2003). Vahel ühendatakse suurendaja ekraanilugejaga ja loetakse suurendatav ekraaniosa ka helikujul ette (Kikkas, 2009).

 Windows XP-l ja Vistal on lihtne luup süsteemiga kaasas, MacOS X-ile on saadaval tasuta Subrosasoft Magnifier, Linuxile on saadaval Gnome-Magnifier (Gnome'i keskkonnale; käivituskäsk on lihtsalt magnifier) ja KMag (KDE keskkonnale). Mõnes Linuxi variandis on luubitarkvara juba paigaldatud (ELIL).

 Peamised probleemid, mis suurendajaga esinevad:

 - suurema suurendusfaktori korral on pilt paratamatult kole ja karvane ning suurendatud teksti on raske lugeda.

 - "luubi" juhtimine ekraanil - mõni programm üritab automaatselt fokuseeruda enda arvates kõige tähtsamale ekraaniobjektile, see aga ei pruugi alati kokku langeda kasutaja soovide ja vajadustega.

 - sõltuvus graafikadraiveritest ja standardsete tarkvaralahenduste eeldamine.

(Räpp, 2003)

Nii nagu ekraanilugejagi, püüdes olla “intelligentsem” põrkub ekraanisuurendusprogramm kokku ekraanilugejaga sarnaste probleemidega, kus võrgus puudub korralik taustinfo.

 Tuntumaid ekraanisuurendusprogramme: ZoomText Xtra level1, Magic, Lunar (Windows keskkonna jaoks) (Räpp, 2003).

 Ekraanisuurendusprogramm koos ekraanilugejaga

 Sellise lahenduse korral on omavahel integreeritud ekraanisuurendusprogramm koos ekraanilugejaga. Nii võib arvutikasutaja valida, kas kasutab mõlema programmi väljundit korraga või ainult ühte neist. Selline sümbioos lubab lisada ka ekraanisuurendusprogrammile “intelligentsust”. Sellel otstarbel lastakse ekraanilugejal juhtida ekraanisuurendusprogrammi fookuses olevat piirkonda. 

Tuntumaid programme: Supernova (Windows keskkonnale) (Räpp, 2003).

 

Kahjuks on aga tarkvara paketid nii kalli hinnaga, et see võib saada tõeliseks takistuseks. Siiski viimasel ajal on üha rohkem tähelepanu pööratud tarkvara arendamisele ja enam kättesaadavamaks muutmisele.

 

 

Allikad:

Eesti Liikumispuuetega Inimeste Liidu info- ja tugitehnoloogia portaali (ELIL)

http://itiabi.elil.ee/index.php/Ekraanilugeja (7.10.2010)

Kikkas, K. (2009). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/Tugitehnoloogia. http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia (07.10.2010)

Räpp, A. (2003). Ülevaade pimedate ja nõrgalt nägijate abivahenditest arvutiga töötamisel. Tallinn: Tallinna Pedagoogikaülikool

http://www.ppy.ee/abiks/probleemist (07.10.2010)


1 comment: