Thursday, September 30, 2010

Ülesanne 3

IT ja erivajadused

 

Tänapäeval valitseb ühiskonnas märksõna kaasamine ning infotehnoloogial ja tugiteenustel on selles protsessis väga suur roll. Tänu tehnoloogia arengule on nüüd eripedagoogide ja rehabilitatsioonispetsialistide töövaldkonnas uus suund tehnilisi lahendusi - tugitehnoloogia (assistive technology), mis on mõeldud puuetega inimestele võrdsete võimaluste loomiseks (http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused).

  Nüüdistehnoloogia abil saab erivajadusega inimesele mõeldes kompenseerida valdkondi, milles muidu võivad puude tõttu lüngad sees olla ja muuta puuetega inimeste positsioone, avades neile tee sellistesse ühiskonnaelu sfääridesse, mis varem olid nende jaoks täiesti suletud (http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused). Kindlasti on suureks abistajaks selles internet, mis lubab ligipääseda ka siis kui inimesel on see füüsiliselt võimatu. Üheks selleks valdkonnaks on näiteks hariduse omandamine. Tänu arvutile ja internetile on ligipääs õppematerjalile mitu korda kergendatud. Arvutiga ühendatud eriseadmed ja õpitarkvara asendavad abilist ühiskonnale IT kaudu lähemale saamisel. tehniliselt aitavad ümbritsevale ligipääsu saavutada näiteks eriklaviatuur, ekraanilugeja, ekraanisuurendus (lähemalt: http://beta.wikiversity.org/wiki/IT_eetilised,_sotsiaalsed_ja_professionaalsed_aspektid/Teistmoodi_IT), Eesti tekst-kõne süntesaator (lähemalt: http://kiisu.eki.ee/ ), punktkirja- e. Braille' monitor (lähemalt: http://www.ise.ee/telemaatika98/kogumik98/it_voimalused.html), morsesisestiga kirjutusmasin jne.

  Tänu internetile saab puudega inimene juurdepääsu mitmele tegevusele, mida ühiskond ja majandamine nõuab. Mõtlen siin all näiteks juurdepääsu tööhõivele, kus inimesele on loodud võimalused teha oma tööd kodus arvuti vahendusel. Ei ole ka harv juhus, et kuna arvuti ja internet pakuvad paljudele erivajadustega inimestele väljakutseid ja samas ka vabadusi, siis nad uurivad püüavad avastada enda jaoks niipalju kui saavad kuni tulemuseks on mitmekülgsed teadmised IT vallast ja nii võib juurde tulla spetsialiste.

  Samuti võimaldab internet ligipääsu kiirele infole maailmas toimuva kohta, seda mitmete kommunikatsioonikanalite kaudu, nätieks e-ajalehed, internetiraadio. Interneti vahendusel on võimalik ka puuetega inimestel tunda end ühiskonnas võrdväärilised inimesed ja meedias kaasa rääkida neid huvitavatel teemadel. Ei saa ka märkimata jätta suhtlusportaale ja –programme nagu selleks on MSN messenger, loomulikult Skype ja ka lihtsalt elektronpost. Tänu nendele vahenditele on erivajadusega noore jaoks internet võimalus osaleda igapäevaelus, saada objektiivset ja kiiret infot maailmas toimuva kohta ja suhelda erinevate inimestega (http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused).

 Igapäevatoimingud, suhtlemine, õpingud, töö, vahend eneseväljenduseks ning vaba aja sisustamine – need on märksõnad, mida suudab pakkuda meile tehnoloogia koos erinevate spetsiaalsete tarkvara ja riistvaraseadmetega. Nüüdistehnoloogia areneb iga päevaga ja pakub abivahendeid paljudele erivajadustega inimestele selleks, et tunda end ühiskonda kuuluvana.

 

 Kasutatud materjal:

 Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/IT ja erivajadused. Loengumaterjal [29.09.2010]

http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused

IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid/Teistmoodi IT. Loengumaterjal [29.09.2010]

http://beta.wikiversity.org/wiki/IT_eetilised,_sotsiaalsed_ja_professionaalsed_aspektid/Teistmoodi_IT 

Kikkas, K. (1998). IT võimalused puuetega inimeste hariduses. [29.09.2010] 

http://www.ise.ee/telemaatika98/kogumik98/it_voimalused.htm

Eesti tekst-kõne süntesaator. [29.09.2010]

http://kiisu.eki.ee/

1 comment:

  1. Olete välja toonud 3 valdkonda, mis aitavad erivajadustega inimeste elukvaliteeti parandada. Samas oleks soovinud lugeda konkreetsemaid näiteid elust või teie enda arvamust kokkupuutes IT-võimalustega. Samas soovitan suuremat tähelepanu pöörata tekstis esinevate allikate viitamisele. Elektroonses keskkonnas võiks alati viide olla kontrollitav ehk töötav.

    ReplyDelete