Thursday, October 21, 2010

Ülesanne 6.

Internetisuhtlus

Ülesande sisuks oli kirjeldada mingit internetisuhtlusportaali. Otsustasin teha selle Facebook’i kohta. Tean, et sellest on kindlasti palju juba räägitud, aga kuna minu jaoks on see suhteliselt uus, siis mõtlesin, et hea võimalus mul endal sellest rohkem teada saada.

 

Facebook on veebipõhine suhtlusvõrgustik, mida omab ja käitab eraõiguslik äriühing Facebook, Inc. Facebooki rajas Mark Zuckerberg koos kaasõpilaste ja toakaaslaste Dustin Moskovitzi ja Chris Hughesiga, kui õppis Harvardi Ülikoolis informaatikat (Wikipedia). Lehte, mille kasutusõigus oli algselt piiratud vaid Harvardi õpilastega, kasutavad nüüd üle 500 miljoni inimese. Facebookiga on Eestis liitunud üle 250 000 inimese (Elu24).

Facebook’i arendajad täiendavad pidevalt suhtlusportaali poolt pakutavaid võimalusi. Paar näidet funktsioonidest, mis on praegu kasutlusel:

  • Kasutajad saavad lisada endale sõpru või ühineda ise võrgustike ja kommuunidega (vastavalt elukohale, sõpruskollektiiviga, kooli või huvidele).
  • Sõpradele saab saata sõnumeid või postitada neile teateid nn seinale (portaalis on see inglise keeles Wall)
  • Lisada enda kohta täpsustavat informatsiooni
  • Teavitada sõpru enda tegemistest
  • Jagada pilte, samuti kommenteerida teiste pilte ja vastupidi.
  • Jagada ka informatsiooni lähiaja sündmustest (kutsuda ka teisi sündmusest osa võtma).
  • Facebook’is on ka üles seatud otsese suhtluse võimalus (chat – umbes nagu MSN).
  • Näiteks ansamblitel, firmadel või muudel ühingutel on hea ennast seal ka reklaamida – teavitada inimesi oma tegevusest, jagada pilte, isegi muusikat või lisada linke.

Kuna Facebook tegutseb internetis, siis ka seda portaali kummitavad teatud probleemid. Näiteks kasutajate privaatsuse tagamine. Nagu kirjutas Delfi 29. juulil 2010 (Delfi), kuidas üks mees riputas rohkem kui 100 miljoni Facebooki kasutaja isikuandmed on ühtse failina internetti ja väitis siis, et tema tegevuse põhjuseks oli tõestada, et Facebook ei taga oma kasutajatele piisavalt turvalisust. Samuti on mõnes töökohas portaal lausa keelustatud, et ära hoida töötajatepoolset ajaraiskamist (Wikipedia).

 Huvi pärast katsetasin ka Facebook’i peal validaatorit – ühel lehel oli tulemus 11 errorit, teisel juba 24 errorit ja see tekitas pettumust.

 Igasuguste internetisiseste tegevustega tuleb olla väga ettevaatlik ning ega Facebook pole erandki. Kui piisavalt kontrollida, mida ütled, kellele ütled ja millist informatsiooni enda kohta jagada/kas üldse jagada, siis on võimalik riski vähendada. Kuna Facebook’i populaarsus aina kasvab, siis on seal hea oma sõprade toimingutel silma peal hoida ja kasutada erinevaid seal pakutavaid funktsioone – peaasi, et ei unustata enda turvalisust. 

 

Kasutatud allikad:

  • Wikipedia - Facebook

http://et.wikipedia.org/wiki/Facebook

  • Elu24

http://www.e24.ee/index.php?id=290362&print=1

  • Delfi uudisteportaal

http://www.delfi.ee/archive/print.php?id=32352445

 

 

1 comment:

  1. Jah, facebook on tõesti populaarne suhtluskeskkond, aga kuidas on lood erivajadustega, kas antud veebilehestik valideerub?

    ReplyDelete